Bij infraprojecten waar er asfalt- en betonwerken aan te pas komen, moeten doorgaans heel wat voegen worden opgevuld als bescherming en om indringing van water en dooizouten te vermijden. Al meer dan twintig jaar ontfermt COPRO zich over de certificering van deze zogenaamde voegvullingsproducten en voegbanden. “Het belang van een gecertificeerd product mag niet onderschat worden”, vertelt Andie Dedoncker, certification manager bij COPRO.

Warm verwerkte voegvullingsproducten en voegbanden bestaan uit een mengsel van petroleumbitumen, polymeren of elastomeren, harsen en eventuele toevoegsels. Ze worden geleverd in dozen of metalen vaten. Warm verwerkte voegvullingsproducten worden in hoofdzaak gebruikt in voegen in betonverhardingen, in asfaltverhardingen, in een voeg tussen een asfalt-en een betonverharding en in voegen tegen metalen elementen. Koud verwerkte elastische voegvullingsproducten mogen enkel gebruikt worden in voegen tussen twee betonverhardingen. Voegbanden worden op hun beurt toegepast bij naden in toplagen, bij voegen tussen bitumineuze verhardingen en cementbetonverhardingen of lijnvormige elementen. Beide producten hebben als doel om het indringen van water, opgeloste dooizouten en harde voorwerpen te verhinderen.

voegvullingsproducten

COPRO-keurmerk

Een gecertificeerd product herken je aan de vermelding van PTV 846, het keurmerk COPRO en de code van de technische fiche (via snelcode beschikbaar op extranet.copro.eu.) die op de verpakking en op de leveringsbon staan. Andie Dedoncker: “De certificering van deze producten is een 100 % COPRO-aangelegenheid. Gecertificeerde producten dragen dus het COPRO-keurmerk en moeten voldoen aan ons Technisch Voorschrift PTV 846. Daarin staat onder andere welke proeven moeten worden uitgevoerd. Binnen de certificatie maken we een onderscheid tussen voegbanden en voegvullingsproducten, waarbij die laatste ook moeten voldoen aan Europese normen en dus ook een CE-markering vereisen.”

voegvulling

Er zijn vandaag in totaal vijf certificaathouders voor voegbanden en voegvullingsproducten volgens TRA 46. “Er is één certificaathouder in België, maar de productie-eenheid is in Frankrijk. Andie Dedoncker: “De andere vier certificaathouders zijn allemaal gevestigd in Duitsland. Op regelmatige tijdstippen worden er monsters genomen in aanwezigheid van COPRO bij de producent of bij de verdeler. De monsters worden twee keer per jaar beproefd, ook onder toezicht van COPRO, dat zich ook ontfermt over het nazicht van alle testresultaten van de gebruikte controleapparatuur. Die frequenties liggen vast in ons reglement TRA 46. Alle producten die in Vlaanderen  worden ingevoerd en moeten voldoen aan het Standaardbestek SB 250, moeten COPRO-gecertificeerd zijn.”

Duidelijke voordelen

De voordelen van werken met gecertificeerde producten zijn groot. COPRO heeft op regelmatige basis gecontroleerd of het geleverde product beantwoordt aan de technische fiche, te raadplegen via de snelcode op Extranet.

COPRO volgt ook op dat de eigenschappen van de producten doorlopend worden gecontroleerd door de producent en afgetoetst aan de eisen van de klant. En er is toezicht op de gebruikte grondstoffen, op het productieproces, op de receptuur en het finale eindproduct.

voegvullingsproducten

“Het belang van een gecertificeerd product mag niet onderschat worden. Er worden nog steeds veel niet-gecertificeerde voegvullingsproducten en voegbanden toegepast. Daarom wil ik bouwheren, opdrachtgevers en uitvoerders toch warm oproepen om daar op te letten. Want een gecertificeerd product biedt garanties en minimaliseert eventuele problemen achteraf tot het minimum. COPRO kan enkel maar certificeren en informeren, maar een belangrijke taak ligt natuurlijk bij de bouwheer om een gecertificeerd product voor te schrijven en bij de uitvoerder om het product correct toe te passen. En dan kom je ook automatisch bij de uitvoering terecht, want een gecertificeerd product is enkel waardevol als het ook juist geplaatst of toegepast wordt. COPRO focust nu al jaren op het uitrollen van uitvoeringscertificatie. Dat is een intensief proces, maar op termijn zijn voegvullingsproducten en voegbanden zeker producten die voor zo’n uitvoeringscertificaat in aanmerking kunnen komen”, besluit Andie Dedoncker.

Share on social media

Andere nieuwsitems